Fast food – co to takiego?

Pojęcie „fast food” kojarzy się z rodzajem niezdrowej żywności, serwowanej w licznych barach, zwykle należących do zorganizowanej sieci. Pochodzi ono z angielskiego i oznacza po prostu „szybką żywność”.

Zwykle dania, wliczające się do tej kategorii, są przygotowywane w kilka minut z tanich produktów. Zawierają sporą ilość węglowodanów i tłuszczów, ale za to brakuje w nich odpowiedniej ilości witamin, błonnika oraz minerałów, potrzebnych do zaspokajania potrzeb ludzkiego organizmu.

Od niedawna panuje moda na określanie barów szybkiej obsługi mianem restauracji. Dzieje się tak za sprawą marketingu, który ma na celu przyciągnięcie do nich jak największej ilości klientów.

Tego typu jedzenie jest popularne szczególnie wśród ludzi zabieganych, którzy nie mają czasu na przyrządzanie posiłków w domu lub chcą zjeść coś na szybko w przerwie, w pracy. Część barów posiada opcję dowozu dań do domu, natomiast wszystkie na życzenie klienta wydają je na wynos.

Oczywiście, posiłek można też, w przypadku większej sieci, spożyć na miejscu.