Hot dogi

Hot dog jest rodzajem kanapki, zrobionej z podłużnej bułki, parówki lub kiełbaski z dodatkiem sosu (keczupu i majonezu). Początkowo typowe hot dogi wyglądały nieco inaczej niż te obecnie.

Mianowicie, pierwsze bułki do hot dogów nakłuwano specjalnym narzędziem (prętem o średnicy około 2 cm, zakończonym stożkiem), w ten sposób w pieczywie powstawał otwór, do którego wkładano ciepłą parówkę. Dziś takie hot dogi nazywane są francuskimi.

Obecnie bułki do hot dogów, sprzedawane w barach czy innych lokalach, są zazwyczaj nacinane, a parówki podgrzewane w mikrofalówkach. Ponadto, pieczywo także powinno być ciepłe.

Do hot dogów dodawane są także inne składniki, takie jak sosy (najczęściej keczup i musztarda), warzywa (cebula, sałata czy pomidory). Oryginalne, amerykańskie hot dogi nie powinny jednak zawierać żadnych dodatkowych składników.

Hot dogi w Polsce stały się popularne w latach 80. XX wieku.

Problemy z zaopatrzeniem w wędlinę stało się doskonałym powodem do propagowania „hot doga z pieczarkami”, znanego także pod nazwą „bułka z farszem”.