Najwartościowszy pokarm roślinny?

Jest jej ponad 400 rodzajów. Każdy z nich różni się wielkością oraz kolorem. Są w stanie przetrwać trudne warunki klimatyczne, dlatego uprawiane są na całym świecie.

Przede wszystkim zawiera mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. O czym mowa? Oczywiście o fasoli! Niezależnie od odmiany, wszystkie z nich bogate są w białko roślinne. Z produktów roślinnych tylko soja i groch mogą się pochwalić jego większą zawartością, a i tak fasola dostarcza go do organizmu więcej niż mięso.

Choć nie zawiera wszystkich aminokwasów, które oferują białko zwierzęce, to w połączeniu z innymi produktami pochodzenia roślinnego oferują całą gamę niezbędnych składników. Bardzo ważne jest jednak, aby odpowiednio przygotować fasolę przed posiłkiem. Wielu ludzi wyłącza ją ze swojego codziennego menu, obawiając się problemów żołądkowych.

Nie jest to lekkostrawny produkt roślinny, warto więc przed podaniem płukać ją i moczyć. Nie zaszkodzi również przy gotowaniu użyć kilku przypraw chociażby kminku czy kopru włoskiego.