Poprawa odporności

W okresie jesienno-zimowym organizm ludzki szczególnie narażony jest na infekcje, spowodowane spadkiem odporności. By uniknąć ryzyka przeziębienia czy też grypy, ludzie często decydują się na zażywanie witamin, dostępnych pod postacią suplementów diety. Na rynku bez recepty łatwo jest dostać wiele preparatów witaminowych, które dostarczają organizmowi składniki, niezbędne dla wzmocnienia układu immunologicznego.

Wybierając suplementy diety na odporność, warto zwrócić uwagę na ich receptury. Dla wzmocnienia odporności duże znaczenie ma rutyna, która przedłuża działanie witaminy C, i uszczelnia ściany komórkowe, dzięki czemu zapobiega stanom zapalnym. Oprócz rutyny dla odporności istotna jest również jeżówka purpurowa, czyli echinacea.

Za jej sprawą w organizmie zostają pobudzone leukocyty, które wydzielają substancje przeciwwirusowe. Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności są również suplementy z czosnkiem, aloesem, czy żeń-szeniem. Oprócz tego, doskonale sprawdza się też bogaty w witaminy tran i olej z wątroby rekina.