Alergia na mąkę

Układanie diety nie jest proste i jeśli chcemy mieć pewność, że dieta zostanie dobrze skomponowana musimy skonsultować się z dietetykiem. Często jednak dochodzi do sytuacji, w której nie mając wiedzy o tym, na jakie składniki mamy alergię, udajemy się do dietetyka.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Skomponowana przez specjalistę dieta nie spełnia naszych oczekiwań i nie czujemy się po niej dobrze. To jeden z sygnałów oznaczających, że możemy mieć problem z alergią pokarmową.
Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?
Dość interesującym przypadkiem jest alergia na mąkę, ponieważ zazwyczaj efektów negatywnych nie widać od razu po jej spożyciu. Uczulenie na mąkę objawia się przede wszystkim nadmiernym zmęczeniem i sennością.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
W diecie dla tego rodzaju alergików należy całkowicie wyeliminować mąkę i produkty ją zawierające. Szkodliwa dla organizmu jest bowiem nawet mała jej ilość.
Nie zawsze jednak objawy alergiczne wskazują jednoznacznie na alergię. Powodem może być bowiem celiakia, z tym, że w obu dolegliwościach stosuje się niezwykle podobną dietę.



