Czy warto jeść soczewice?

Czy warto jeść soczewice?

Kiedyś popularna głównie w Azji, teraz pożądana także w Europie. Hodowle soczewicy, choć rzadkie, pojawiły się już także w Polsce. Czy warto ją jeść? Soczewicę możemy znaleźć w trzech kolorach – czerwonym, zielonym i żółtym.

Przeczytaj również: Jak ważna jest woda w codziennej diecie?

Choć każda z nich powinna być przygotowywana troszkę inaczej i mają różne właściwości, to wszystkie mają bardzo korzystne oddziaływanie na ludzkie zdrowie. Najzdrowsze są jednak kiełki soczewicy, które w porównaniu do nasion oferują więcej składników mineralnych i witamin. Duże znaczenie dla organizmu ludzkiego odgrywa szczególnie białko soczewicy, które obok soi jest najłatwiej przyswajalnym białkiem pochodzenia roślinnego.

Przeczytaj również: Choroby z którymi walczy gastrolog

Aby jednak soczewica nie zatraciła swoich walorów, należy ją posolić na 10 minut przed końcem gotowania. Z czym najlepiej przygotować soczewice? Idealnie nadaje się do przygotowania zupy czy chociażby gulaszu. Często wykorzystywana jest jako jedna ze skłądowych zapiekanek i sałatek.

Przeczytaj również: Morskie warzywa

Stosuje się ją także w połączeniu z miętą czy jogurtem. Opcji wykorzystania soczewicy jest naprawdę wiele i każdy znajdzie swoją własną kombinację, która przypadnie mu do gustu.