Groch jako dostarczyciel witamin

Wszyscy, którzy chcą uzupełnić swój organizm o niezbędne składniki odżywcze i witaminy, powinni regularnie jeść groch. Choć na początku uprawiany był jako pasza dla zwierząt, to z czasem zyskał znaczenie także wśród ludzi, którzy docenili jego zdrowotne odziaływanie. Uważa się, że to najstarsza roślina na ziemi, uprawiana już nawet 10 tysięcy lat temu.
Przeczytaj również: Jak ważna jest woda w codziennej diecie?
Groch to przede wszystkim znaczne ilości składników mineralnych. Jedząc ten produkt roślinny dostarczymy do organizmu chociażby wapń, żelazo, potas czy jod. Dodatkowo bogaty jest w błonnik, który niezwykle korzystnie wpływa na regulowanie pracy jelit, obniża zły cholesterol oraz stężenie cukru we krwi.
Przeczytaj również: Choroby z którymi walczy gastrolog
W zawartości grochu najwięcej witamin znajdziemy z grupy B. Będą to chociażby witamina B1, B2 i B6. Mają one kolosalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu nerwowego – pomagają redukować stres i koją nerwy.
Przeczytaj również: Morskie warzywa
Minusem grochu jest jego ciężkostrawność. Aby tego uniknąć należy wymoczyć groch w wodzie przez mniej więcej trzy godziny, potem przepłukać go zimną wodą i gotować przez kolejne 30 minut. Takie przygotowanie powinno pomóc uniknąć „gazów”.