„Zboże XXI wieku”
Amarantus, nazywany także szarłatem, określany jest mianem zboża XXI wieku ze względu na swoje szerokie zastosowanie zarówno w kwestii odżywiania, jak i w przemyśle kosmetycznym. Jego popularność wciąż rośnie i staje się elementem diety coraz większej liczby Polaków. Bardzo ważne jest to, że nasiona tej rośliny nie mają w sobie glutenu. Dzięki temu mogą być z powodzeniem wprowadzanie do diety osoby uczulonych na to białko, a także tych stosujących dietę bezglutenową.
Szarłat jest źródłem dużej ilości błonnika i pod tym względem zdecydowanie przerasta nawet pszenice. Dzięki zawartości błonnika produkt ten korzystnie wpływa na prawidłowe działanie układu pokarmowego i doskonale nadaje się jako składnik diety. Dodatkowym prozdrowotnym czynnikiem na korzyść amarantusa są skwaleny. Są to substancje bioaktywne, które pełnią funkcje zarówno antyoksydantów jak i deoksydantów.
Dzięki tym składnikom nasz organizm odtruwany jest z substancji wytworzonych podczas przemysłowej działalności człowieka.