Warzywa i owoce dla diabetyków

Umiejętny dobór właściwej diety ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce uważane są za najzdrowsze produkty, o ile nie są zbytnio przetworzone i poddane obróbce termicznej, w wyniku której tracą witaminy.

W diecie dla diabetyków nie może zatem zabraknąć składników z tych dwóch istotnych grup produktów żywieniowych.

Co zatem powinni jeść diabetycy? Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się spożywanie aż pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Głównie są to produkty takie jak kapusta, brokuły, sałata, marchew, buraki, soja, groch i soczewica.

W przypadku owoców wskazane jest spożywanie porzeczek, truskawek, jabłek, malin i pomarańczy.

Dlaczego akurat te produkty są zalecane dla diabetyków? Wymienione warzywa i owoce charakteryzują się względnie niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika.

Dzięki temu w jelitach glukoza jest znacznie wolniej wchłaniana.

To główna zaleta dużej ilości błonnika w diecie przygotowanej specjalnie dla cukrzyków.