Groch jako dostarczyciel witamin
Wszyscy, którzy chcą uzupełnić swój organizm o niezbędne składniki odżywcze i witaminy, powinni regularnie jeść groch. Choć na początku uprawiany był jako pasza dla zwierząt, to z czasem zyskał znaczenie także wśród ludzi, którzy docenili jego zdrowotne odziaływanie. Uważa się, że to najstarsza roślina na ziemi, uprawiana już nawet 10 tysięcy lat temu.
Groch to przede wszystkim znaczne ilości składników mineralnych. Jedząc ten produkt roślinny dostarczymy do organizmu chociażby wapń, żelazo, potas czy jod. Dodatkowo bogaty jest w błonnik, który niezwykle korzystnie wpływa na regulowanie pracy jelit, obniża zły cholesterol oraz stężenie cukru we krwi.
W zawartości grochu najwięcej witamin znajdziemy z grupy B. Będą to chociażby witamina B1, B2 i B6. Mają one kolosalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu nerwowego – pomagają redukować stres i koją nerwy.
Minusem grochu jest jego ciężkostrawność. Aby tego uniknąć należy wymoczyć groch w wodzie przez mniej więcej trzy godziny, potem przepłukać go zimną wodą i gotować przez kolejne 30 minut. Takie przygotowanie powinno pomóc uniknąć „gazów”.